Marketing:


Vjenčanja Hotel Phoenix

obred izvan crkve

Sklapanje braka u građanskom (matičarskom) i vjerskom obliku, rokovi za prijavu i dokumenti, potvrde, zakoni, običaji na vjenčanjima: hrvatski i strani običaji, nove lude ideje za nove običaje...

Re: obred izvan crkve

PostPostao/la Branči dana ned lis 18, 2009 6:42 pm

Tema već postoji pa je pitanje spojeno s njome.
Manje-više je već sve odgovoreno (pročitati temu ispočetka), osim ako se radi o kapelici gdje se vjenčanje može održati neposredno ispred vrata (jer gosti ne stanu u kapelicu) odgovor je ne, nema vjenčanja izvan crkve.
Avatar
Branči
Admin
Admin
 
Postovi: 5997
Pridružen/a: pet ožu 28, 2008 10:53 pm
Lokacija: Zagreb

Marketing:


Re: obred izvan crkve

PostPostao/la Tornado dana pon vel 01, 2010 1:24 pm

Drage moje cure, žene i ostala svito,
ja sam nova ovdje i krenula sam u organizaciju svadbe za 10.07.2010.
Mi ćemo se vjenčati u Sisku. Odabrali smo restoran u sklopu starog grada. Želja nam je bila da matičar dođe i da nas vjenča u kuli ili atriju staroga grada. Zvala muzej. Može. Zvala matičara. Može. Ali ..... košta.
Vidjela sam da neki nisu sigurni da li se subota računa kao radni ili neradni dan matičara, tj da li se plaća ili ne ako izlazi van. Plaća se.
Dakle, sklapanje braka košta 300 kn +ako želiš da ti dođe negdje (kao mi npr) to košta + 30% brutto prosječne HR plaće. pa kad se to izračuna to ispadne cca. +2300 kn +300 kn = 2600 Kn.
Jao jao....i tu smo stali. Naime, ja smatram da je to puno. Bez obzira što neki kažu da je van radnog vremena. Posao matičara je da radi obrede vjenčanja, a ruku na srce 90% vjenčanja dešava se subotom popodne. Ja bih matičarima dala 1 slobodan dan u radnom tjednu kao kompenzaciju za tih eventualnih sat ili dva subote popodne (ako imaju više vjenčanja) jer sam obred traje 15 min.
I još dnevnicu koja je 170 Kn (ako nije promijenjeno).
Ali tko će to progurati u zakonu?
heheheheh....ne znam što ću sad.
htjeli smo izbjeći skupljanje kod kuće, šator, meza, gnjavaža i ušparati ali me sad tjeraju da taj novac dam državi....šmrc
Tornado
 
Postovi: 5
Pridružen/a: pon vel 01, 2010 12:49 pm

Re: obred izvan crkve

PostPostao/la Tasha dana pon vel 01, 2010 1:26 pm

Tornado, studentica je imala cijelu strku oko toga...tako da je ona najbolje upoznata sa tematikom...pa bi ti bilo najbolje da nju kontaktiras, buduci da je ona isla cak do ministarstva
Avatar
Tasha
Senior savjetnica
Senior savjetnica
 
Postovi: 6768
Pridružen/a: pet tra 11, 2008 2:22 pm
Lokacija: Zagreb

Re: obred izvan crkve

PostPostao/la Branči dana pon vel 01, 2010 3:06 pm

Dakle, po iskustvu Studentice koja je dobila rješenje Središnjedg državnog ureda za upravu, odnosno sadašnjeg ministarstva uprave, subota je radni dan, dakle ne mogu ti naplatiti kao da se radi o neradnom danu, osim ako ta subota nije zapravo državni praznik. :mig:

Kad ona dođe bude sve podrobno objasnila, no evo nekih detalja budući da sam to prolazila zajedno s njom od početka:

Ona je tražila očitovanje po tom pitanju (tadašnjeg ureda, sada je to ministarstvo) i predala zahtjev točno za taj određeni dan, obrazložila da je subota (po zakonu na koji se oni pozivaju) zapravo radni dan i cca mjesec dana kasnije dobila pozitivan odgovor koji je onda nosila u matični ured.

No po ovoj kalkulaciji ne vidim gdje su oni tebi uvećali te troškove? Jer bez obzira na sve, ti moraš platiti izlazak matičara na teren što i bez toga jako puno košta - ovisno o udaljenosti od matičnog ureda.
Avatar
Branči
Admin
Admin
 
Postovi: 5997
Pridružen/a: pet ožu 28, 2008 10:53 pm
Lokacija: Zagreb

Re: obred izvan crkve

PostPostao/la Studentica24 dana pon vel 01, 2010 4:04 pm

Evo i mene ovdje, samo da ti na brzinu odgovorim pa se vraćam učenju :neznamkakoti: :neznamkakoti: !
Ovako, tebi oni nisu ni zaračunali neradni dan jer bi ti onda cijena bila uvećana za 100% - mi smo platili malo više od 2000 kuna (mislim da je bilo 2300) izlazak matičara na teren (subota, poslije 16h, unutar 10km od matičnog ureda) - to bi bilo otprilike to...
Ono što su ti cure ranije napisale je moja borba s nadležnim institucijama jer mi je prvotna cifra bila 4500 kuna (uvećanje od 100% jer je određeni matičar subotu računao kao neradni dan) - nakon tog je došlo do promjene mjesta vjenčanja (promjena matičara), tiskanje novih pozivnica i sl. peripetije! :neznamkakoti: :neznamkakoti:
Iz Središnjeg ureda za upravu su mi odgovorili nakon 2 mjeseca i potvrdili moje mišljenje (subota nije neradni dan i onih 4500 kuna je bilo nedozvoljeno)!
Koliko vidim, nisam ti puno pomogla jer spominješ iznos koji je "ispravan", ali ne i pravedan! Jadno je da se u našoj državi naplaćuje toliki iznos, dok npr. u Srbiji mladenci plaćaju 50 eura istu stvar... U Italiji je duplo jeftinije nego kod nas - ali kao što je meni rekao jedan državni službenik "ovo je katolička zemlja, tko je vidio ne vjenčati se u crkvi"! :izivciran: :izivciran: :izivciran:
Nadam se da ćete uspjeti izdvojiti novce za to, meni je čin vjenčanja bio jedan od najljepših trenutaka taj dan - isto želim i tebi! :grli:
slika
[/url]
Avatar
Studentica24
Junior savjetnica
Junior savjetnica
 
Postovi: 1136
Pridružen/a: pet tra 18, 2008 9:55 pm

Re: obred izvan crkve

PostPostao/la Tornado dana uto vel 02, 2010 8:52 am

Drage moje cure hvala na odgovoru.
Zapravo koliko sam shvatila, meni onda nisu hjeli naplatiti subotu kao neradni dan već samo izlazak matičara unutar 10 km što je i točno.
Ok. Dakle, nemam izbora nego pregristi i platiti to ili se vjenčati u konkretno GLAZBENOJ ŠKOLI u Sisku ili Galeriji u Petrinji od kud mi jesmo. No, to znači da se gosti moraju skupljati na drugom mjestu, da mojim gostima koji dolaze od Bjelovara i Križevaca (od kud sam ja) moram nekako objasniti gdje da dođu ili organizirati da se skuplajmo doma, plus kičenje auta, plus vožnja u koloni što mi je mrsko, pa + neka muzikica.....sve ono što sam htjela izbjeći.
kada zbrojim jeftinije i jednostavnije mi je da onda to pregrizem i platim :shock1:
Ah....samo ne znam što može koštati toliki novac. Tih cca 2600 kn.
U crkvi ni nećemo imati vjenčanje jer je moj dragi već imao tamo vjenčanje :pop: , pa ništa od toga.
Mislih jednostavnije, a ono ispadne kompliciranije i skuplje.
usput želim da pohvalim Muzej grada Sisaka jer su jako ljubazni i dopuštaju vjenčanje u Starom gradu. nadam se da sam ovo smjela napisati i spomenuti jer su oni "neprofitna" ustanova pa mi teta moderator neće valjda zamjeriti.
pročitala sam upute o korištenju pa se sad bojim da me ne isključe jer da ne ispadne da ih reklamiram.
Tornado
 
Postovi: 5
Pridružen/a: pon vel 01, 2010 12:49 pm

Re: obred izvan crkve

PostPostao/la Branči dana uto vel 02, 2010 1:42 pm

Tornado, budući da sam bila na svadbi od Studentice, mogu ti reći da je njen obred izvan matičnog ureda bio prekrasan, čak ljepši od mnogih crkvenih obreda na kojima sam bila. Tako da (uz rizik da ispadne da te nagovaram) samo naprijed, sigurno nećeš požaliti, jer ovo što si opisala zvuči prekrasno. :thumbsup: :thumbsup:
Avatar
Branči
Admin
Admin
 
Postovi: 5997
Pridružen/a: pet ožu 28, 2008 10:53 pm
Lokacija: Zagreb

Re: obred izvan crkve

PostPostao/la Tornado dana uto vel 02, 2010 8:10 pm

hvala za nagovaranje....jako me obradovalo :cagam:

Tako smo mi to i zamišljali. Svadbena svečanost biti će u sklopu restorana u bijelom prekrasnom šatoru. A restoran je u sklopu starog grada. sa lijeve strane teče rijeka Sava a sa desne rijeka Kupa.
:svakacast: u sredini zelenilo. ulaz u šator će biti ukrašen bakljama....iz šatora se direktno drvenim mostom ulazi u kulu u straom gradu...ma sve 5 samo matičar -2 :neznamkakoti:
:jig: :bok: :jig: :bok: :jig: :bok: :jig: :bok: :jig:
Tornado
 
Postovi: 5
Pridružen/a: pon vel 01, 2010 12:49 pm

Re: obred izvan crkve

PostPostao/la Studentica24 dana sri vel 03, 2010 9:23 am

Branči je napisao/la:Tornado, budući da sam bila na svadbi od Studentice, mogu ti reći da je njen obred izvan matičnog ureda bio prekrasan, čak ljepši od mnogih crkvenih obreda na kojima sam bila. Tako da (uz rizik da ispadne da te nagovaram) samo naprijed, sigurno nećeš požaliti, jer ovo što si opisala zvuči prekrasno. :thumbsup: :thumbsup:


Prvo da ti dam ogroooomnu :grli: :grli: :grli: ! Zlato moje!

Tornado, po tome kako si opisala, vjenčanje je prekrasno zamišljeno i go for it!!! :thumbsup: :thumbsup: :svakacast: :svakacast:
slika
[/url]
Avatar
Studentica24
Junior savjetnica
Junior savjetnica
 
Postovi: 1136
Pridružen/a: pet tra 18, 2008 9:55 pm

Re: obred izvan crkve

PostPostao/la magdalenam dana pon vel 08, 2010 4:07 pm

Drage curke.

Htjela bi da mi svečenik održi sam obred vjenčanja no moj svečenik kod kojeg smo bili na dogovoru mi kaže da nemaju običaj obavljanja obreda izvan Crkve :pop: . Da li ima neko nekakve druge informacije te da li zna nekog svečenika koji to radi da nemoram sve radit dva puta. Najme nisam baš previše luda za matičarima i da li je to uopće moguće. Hvala :belj:
magdalenam
 
Postovi: 7
Pridružen/a: pon vel 08, 2010 2:55 pm

Re: obred izvan crkve

PostPostao/la Branči dana pon vel 08, 2010 5:12 pm

preporučam da pročitaš ovu temu ispočetka (samo su dvije stranice). :mig:
ukratko: nema obreda izvan crkve.
Avatar
Branči
Admin
Admin
 
Postovi: 5997
Pridružen/a: pet ožu 28, 2008 10:53 pm
Lokacija: Zagreb

Re: obred izvan crkve

PostPostao/la magdalenam dana uto vel 09, 2010 11:06 am

Branči je napisao/la:preporučam da pročitaš ovu temu ispočetka (samo su dvije stranice). :mig:
ukratko: nema obreda izvan crkve.


Pa pročitala sam, no čula sam da je moguće (a i vidjela) pa zbog toga pitam dali ima bilo tko kakve informacije. A ići ću moljakat pa možda upali :jig: :jig:

Hvala :ha:
magdalenam
 
Postovi: 7
Pridružen/a: pon vel 08, 2010 2:55 pm

Re: obred izvan crkve

PostPostao/la Branči dana uto vel 09, 2010 1:13 pm

Onda da najbolje pitaš te kod kojih si to vidjela :ne zna:
Jer službeno, katolička crkva više ne dopušta (unazad otprilike dvije godine) vjenčanje izvan crkve ili posvećene kapelice.
Najpoznatiji slučaj toga je Nina Badrić, koja isto nije mogla imati obred izvan crkve.

Vjerojatno je moguće ako vas vjenča svećenik neke druge vjere ili slično, no o tome baš tu nemamo puno informacija.
Avatar
Branči
Admin
Admin
 
Postovi: 5997
Pridružen/a: pet ožu 28, 2008 10:53 pm
Lokacija: Zagreb

Re: obred izvan crkve

PostPostao/la Lia dana uto vel 09, 2010 3:19 pm

Kod nas je jučer na zaručničkom tečaju bilo govora o tome i katolička Crkva to ne dozvoljava. U župama koje imaju više crkvi ili kapelica uvijek je vjenčanje u onoj najljepšoj jer kako on kaže u činu vjenčanja trebaju biti 3 stvari.. dobrota (to smo mi zaručnici), nešto drugo što sam zaboravila :D i treće je ljepota što oni tumače kao ljepotu prostora u kojem se odvija vjenčanje. Postoji samo par kapelica i minijaturnih Crkvi u kojima se dozvoljava vjenčanje. One su jako male i u tim slučajaevima se vjenčanje vrši točno ispred Crkve. Eto. ovo je friško od jučer. E sad. Možeš li ti nekoga skuvat da to ipak učini ja ne znam. Ali mislim da će biti teško.
slika
Ne znamo što se krije u osobi do nas, zašto se tako ponaša, zašto je takva, ali znamo da ni nama nije lako kad nas drugi ne razumije...
Neke stvari je teško staviti u riječi, ali ako ljubiš i prihvaćaš drugoga, riječi su suvišne, srce samo govori.
Avatar
Lia
Super forumašica
Super forumašica
 
Postovi: 12448
Pridružen/a: čet lip 11, 2009 2:49 pm

Re: obred izvan crkve

PostPostao/la Studentica24 dana sri vel 10, 2010 10:57 am

Crkva definitivno NE dozvoljava vjenčanja izvan crkvenih prostorija (hm, kako sam ovo sročila)! Čak su nam mladenci na sajmu iz Trajbara rekli da ni oni više ne rade vjenčanja izvan kapelice (a znam da sam samo kod njih to vidjela)!

magdalenam je napisao/la: Najme nisam baš previše luda za matičarima i da li je to uopće moguće. Hvala :belj:


Draga, nisam ni ja zaljubljena u matičare (jednako kao što nisu ni cure koje imaju crkveno vjenčanje lude za svećenicima - barem mislim tako :ne zna: ), ovdje se radi o uvjerenjima! Vjerovala ili ne, postoje ljudi koji ne idu u crkvu i oni se vjenčaju kod matičara (ne idu u cirkus ili na plac :roll: :roll: ) - eto, oni se mogu vjenčati izvan matičnog ureda, ali to moraju masno platiti!
slika
[/url]
Avatar
Studentica24
Junior savjetnica
Junior savjetnica
 
Postovi: 1136
Pridružen/a: pet tra 18, 2008 9:55 pm

Re: obred izvan crkve

PostPostao/la Tornado dana pet vel 12, 2010 4:25 pm

Vjenčanje u crkvi je isključivo u crkvi, a ako hoćeš, možeš dobiti matičara na teren.
I da, masno platiš.
pronašla sam zakon o tome pa evo par važnih dijelova:
......
Članak 5.

Ako je mjesto sklapanja braka od službene prostorije udaljeno do 10 km, naknada se plaća u iznosu od 10% osnovice.

Ako je mjesto sklapanja braka od službene prostorije udaljeno više od 10 km, naknada se plaća u iznosu od 20% osnovice.

Članak 6.

Ako se brak sklapa u vremenu:

– od 8.00 do 16.00 sati, naknada se plaća u iznosu od 10% osnovice;

– od 16.00 do 20.00 sati, naknada se plaća u iznosu od 20% osnovice;

od 20.00 do 22.00 sata, naknada se plaća u iznosu od 30% osnovice........
Članak 7.

Ako se brak sklapa u nedjelju, na blagdane i u neradne dane, naknada iz članka 6. ovog pravilnika uvećava se za 100%.


Eto, ja ću imati samo matičara jer je moj budući suprug bio već u braku, ali me to ne smeta.
E da, a ovo masno naplačivanje je navodno za opremanje matičnih ureda novim kompjuterima i svime što njima treba.
A ja sam pak eto mislila da im je dovoljno onih 300 kn za to. Ali nije.
Banana :rofl:
Tornado
 
Postovi: 5
Pridružen/a: pon vel 01, 2010 12:49 pm

Re: obred izvan crkve

PostPostao/la Isabella dana pet kol 20, 2010 5:05 pm

evo jedno pitanje koje baš nije uobičajeno: može li se prvo vjenčati u crkvi, pa onda kod matičara?
znam da ide obično obrnuto, ali bi mi htjeli oboje baš tim redosljedom.
Isabella
Super forumašica
Super forumašica
 
Postovi: 1266
Pridružen/a: pon stu 23, 2009 9:23 pm

Re: obred izvan crkve

PostPostao/la tangerina dana pet kol 20, 2010 5:45 pm

pa ako se udaješ u crkvi, onda nije potrebno kod matičara :misli: jer rješavaš tu papirologiju u jednom.
ne kontam što ti matičar znači u svoj toj priči, da dođe na teren? pa da vi to rješite sami na brzaka crkveno, a kasnije vani s gostima? :ne zna:
tangerina
 

Re: obred izvan crkve

PostPostao/la Isabella dana pet kol 20, 2010 6:19 pm

da :D
mi bi htjeli obred na otvorenom, a hotel ima terasu. predjelo hladno bi servriali kao catering vani + aperitivi, a unutra bi se krenulo sa juhom
pitanje je dal bi hitel pristao na to, ali neću ni pitat ako ovo nije moguće.
Isabella
Super forumašica
Super forumašica
 
Postovi: 1266
Pridružen/a: pon stu 23, 2009 9:23 pm

Re: obred izvan crkve

PostPostao/la tangerina dana pet kol 20, 2010 6:24 pm

hmmm možda ti najlakše vidjeti s matičnim po tom pitanju :ne zna:
tangerina
 

Re: obred izvan crkve

PostPostao/la Isabella dana pet kol 20, 2010 6:27 pm

a ništ kad idem u samobor, da odem i do njih?
i čitala sam o cijenama koje ste pisali za izlazak matičara na teren...našim kumovima su rekli u opatiji da je izlazak na teren 1000kn.
kak su to izračunali ne znam, ali njima nije trebao izlazak jer je vječnica prekrasna, predivno mejsto za sklapanje braka.
Isabella
Super forumašica
Super forumašica
 
Postovi: 1266
Pridružen/a: pon stu 23, 2009 9:23 pm

Re: obred izvan crkve

PostPostao/la tangerina dana pet kol 20, 2010 6:38 pm

može bit da gledaju i kilometražu i neznam što sve ne. pisalo se o tome već, no nisam popamtila. progrmi malo po ovoj temi, studentica je već o tome pisala :thumbsup:
tangerina
 

Re: obred izvan crkve

PostPostao/la Isabella dana pet kol 20, 2010 6:52 pm

da, pročitala sam ju cijelu. samo kažem, njih u opatiji nisu ni pitali gdje bi bilo vjenčanje, nego im lupili cijenu za izlazak. bez ikakvih podataka / udaljenost i sl.
Isabella
Super forumašica
Super forumašica
 
Postovi: 1266
Pridružen/a: pon stu 23, 2009 9:23 pm

Re: obred izvan crkve

PostPostao/la Branči dana ned kol 22, 2010 3:14 pm

Isabella je napisao/la:da :D
mi bi htjeli obred na otvorenom, a hotel ima terasu. predjelo hladno bi servriali kao catering vani + aperitivi, a unutra bi se krenulo sa juhom
pitanje je dal bi hitel pristao na to, ali neću ni pitat ako ovo nije moguće.


draga, znaš da mi imamo takvu situaciju, no u crkvi ćemo riješiti koji dan poslije, samo sa kumovima, znači samo radi sakramenta.
ne znam zašto je nužno da prvo imate u crkvi i bi li pozvali sve goste kao za samu svadbenu svečanost?

inače, cijena za izlazak matičara se plaća oko 2.600 kn za krug od 5 ili 10 km od matičnog ureda, tak sam nekako ja računala.
Avatar
Branči
Admin
Admin
 
Postovi: 5997
Pridružen/a: pet ožu 28, 2008 10:53 pm
Lokacija: Zagreb

Re: obred izvan crkve

PostPostao/la Isabella dana ned kol 22, 2010 3:17 pm

ma u crkvi bi pozvali samo najužu rodbinu i odmah bi išli u samobor, znači nekoliko automobila bi to bilo. svi ostali bi došli tamo.
bed nam je ići drugi dan jer je dio rodbine iz slavonije. nije veliki, al opet.
Isabella
Super forumašica
Super forumašica
 
Postovi: 1266
Pridružen/a: pon stu 23, 2009 9:23 pm

Marketing:


PrethodnaSljedeća

Natrag na Obred sklapanja braka i običaji na vjenčanjima

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

cron