Postao/la mrugi dana sri ruj 23, 2009 1:31 pm
Dragi forumaši, kako sam ja slavonka i želim u svojim svatovima imate neke od slavonskih običaje, tako je jedan od njih da imam voditelja svatovskog protokola ili kako ga u Slavoniji nazivuju Čajo, ali moji svatovi neće biti u slavoniji već u Zagrebu i tu mi treba vaša pomoć da mi date neku informaciju, kontakt broj, svoje iskustvo.
Sigurno ima onih koji nisu čuli za Čaju pa ću objasniti koje su njegove obveze u svatovima.
U raznim dijelovima Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine, jednu od važnijih svatovskih uloga ima osoba po nazivu čajo drugačije nazivaju: čauš, čavo, kapetan, čale, oberšicer, ceribaša, buljubaša, vrtopicera, gonikobila , pušikobila..
Prema tradiciji čajo bi trebao biti netko iz rodbine mladenaca, ali ljudi se često ustručavaju , ili nisu pričljivi, pa je vremenom postao običaj da se za vođenje svatova zovu određeni ljudi koji su se ranije pokazali kao dobri voditelji i zabavljači koji svoju uslugu naplačuju jer se time bave "profesionalno"
To mora biti okretan, pričljiv i snalažljiv čovjek, čija je briga, u dogovoru s mladencima, kompletna organizacija svečanosti, od prihvata pozvanih gostiju, odlaska po kuma i po mladu, pa do vjenčanja u matičnom uredu ili u novije vrijeme u crkvi, briga oko satnice, odlazak s mjesta na mjesto, do vođenja proslave nakon vjenčanja. Čajina je briga sve što se u jednim svatovima događa, on mora povezati rad kuharica i konobara, brinuti o sviračima, voditi prikazivanje darova, paziti da nitko ne ostane gladan, ili žedan, a često zbrinjava i one koji su pretjerali s pićem. On brine kada treba početi ples s mladom, kada mlada mora sjesti, kada će baciti buket i kada će mladoženja rezati tortu.
Njemu se obraćaju svi, od fotografa, matičara, svećenika, kuma, domaćina,mladenaca…O čajinim sposobnostima često ovisi raspoloženje u svatovima, zadovoljstvo gostiju, Jednom riječju mora biti „majstor svog zanata“.
Mora biti sklon šali, zezanju (i na svoj račun) i ne smije se ni na kakvu ”uvredu” naljutiti.
U svatove dolazi u narodnoj nošnji, na glavi nosi šešir okićen dukatima , fazanovim i paunovim perjem, u jednoj ruci drži čuturicu zakićenu peškirom, a u drugoj zakićenu sjekiricu. To su simboli po kojima se čajo poznaje.
*neki citati korišteni sa Wikipedije
Zadnja izmjena:
Branči; pon lis 19, 2009 1:41 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.
Razlog: Dopunjen naslov + dodatak o Wiki